top of page

Παρουσίαση του Βιβλίου «Πέτρος Σωκρ. Κόκκαλης (1896-1962). Ο αστός επαναστάτης ιατρός από τον αντιβε

Το βιβλίο του Αναπλ. Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου «Πέτρος Σωκρ. Κόκκαλης (1896-1962). Ο αστός επαναστάτης ιατρός από τον αντιβενιζελισμό στο λενινισμό» παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 στην Παλαιά Βουλή, που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Κόκκαλη και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Με αφορμή τα 123 χρόνια από τη γέννηση και τα 57 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα Ιατρού Πέτρου Σωκρ. Κόκκαλη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Θανάσης Χρήστου, εξέδωσε το βιβλίο «Πέτρος Σωκρ. Κόκκαλης (1896-1962). Ο αστός επαναστάτης ιατρός από τον αντιβενιζελισμό στο λενινισμό».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Θανάσης Κατσής, ο οποίος χαρακτήρισε τον ιατρό Πέτρο Κόκκαλη «ως έναν επιστήμονα, που πέρα από την επιστημονική του αριστεία, θαυμάζουμε σε εκείνον την πίστη στα ιδανικά και τον άνθρωπο αλλά και στην ανιδιοτέλειά του».

Εμφανώς συγκινημένος ο Σωκράτης Π. Κόκκαλης, αφού ευχαρίστησε τον συγγραφέα Θανάση Χρήστου, ο οποίος όπως σημείωσε, «ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο έργο, γράφοντας την ιστορία ενός σπουδαίου και ξεχωριστού ανθρώπου», μίλησε για τον πατέρα του, τη ζωή τους, τα βιώματά του αλλά και για τη μητέρα του.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο εγγονός του ιατρού και συνονόματός του Πέτρος Σ. Κόκκαλης, ο οποίος δίνοντας τη δική του απάντηση στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του πατέρα του ανέφερε: «Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι τουλάχιστον το πνεύμα του δικού μου πατέρα έχουμε όλοι την ευκαιρία που είμαστε εδώ να το ζήσουμε και θέλω να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό». Χαρακτήρισε «έργο ζωής» το βιβλίο του Θανάση Χρήστου, τον οποίο θυμάται για πάνω από 15 χρόνια να ψάχνει, να μελετά, να μαθαίνει πράγματα για την ιστορία και τη ζωή του Πέτρου Κόκκαλη και της οικογένειάς τους.

Τελευταίος το λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Χρήστου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το βιβλίο δεν θα είχε γραφθεί με τον τρόπο που γράφθηκε, χωρίς τη συμπαράσταση, τη συμβολή και την κριτική του εγγονού, Πέτρου Κόκκαλη, τον οποίο γνώρισε το 2006 και ευχαρίστησε με ευγνώμονα αισθήματα, αναφέροντας στο τέλος την αγαπημένη ρήση του Μεγάλου Διδασκάλου της Ιατρικής Πέτρου Σωκρ. Κόκκαλη ότι: «Όταν ζητάς να μιλήσεις θα πρέπει αυτό που θα πεις να είναι κάτι τι παραπάνω από τη σιωπή»!

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page