top of page

Το Ίδρυμα Κόκκαλη γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του 1998-2018

Ο διακεκριμένος παγκοσμίως ακαδημαϊκός και πρώην πρύτανης του Harvard Kennedy School Dr. Joseph Nye παραβρέθηκε στους εορτασμούς των 20 χρόνων του Ιδρύματος Κόκκαλη δίνοντας διάλεξη για "Το μέλλον της διεθνούς τάξης πραγμάτων".

Την επετειακή αυτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου, 2018, άνοιξε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη κ. Σωκράτης Κόκκαλης με χαιρετισμό που απηύθυνε, δίνοντας έμφαση στο όραμα και την ηγεσία του Δρ. Nye ως πρύτανη του Harvard Kennedy School, και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την προώθηση του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και Κεντρικο- Ανατολική Ευρώπη, το πρώτο περιφερειακό πρόγραμμα στο Harvard, δημιουργώντας ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο εκπαίδευσης, έρευνας και άλλων εξωστρεφών δραστηριοτήτων. "Πολλές κορυφαίες προσωπικότητες διακρίθηκαν από το 1998 και μετά χάρη σε αυτό το πρόγραμμα" τόνισε ο κ. Κόκκαλης στον εναρκτήριο λόγο του. "Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι η συνεργασία παρά ο ανταγωνισμός είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ειρήνη και την ευημερία, και αυτό είναι που χρειαζόμαστε" κατέληξε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη.

Με έναν αντίστοιχο λόγο που μετέφερε αισιόδοξα μηνύματα εφιστώντας, ωστόσο, την προσοχή στις επικίνδυνες πολιτικές, συνέχισε ο Dr. Nye λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στην Αθήνα ως ενδιάμεση στάση καθ'οδόν προς το Ισραήλ και ερχόμενος από την Οξφόρδη.

Ο Dr. Nye, ο οποίος διατέλεσε υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Κλίντον και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, επισήμανε ότι μπορεί σήμερα η Ευρώπη να διανύει μια περίοδο με διάφορα ζητήματα ανοικτά που την επηρεάζουν εσωτερικά όσο και στη διεθνή της ισχύ, διαθέτει όμως τις προϋποθέσεις τόσο λόγω και του μεγέθους της οικονομίας της ως σύνολο, όσο και δράσεων που αναλαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, να διαδραματίσει το ρόλο της σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Γενικότερα, ο διακεκριμένος καθηγητής επισήμανε ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις αναφορικά με τις μεταβολές ισχύος και συγκεκριμένα με την άνοδο ή των πτώση κρατών σε διεθνές επίπεδο καθώς διανύουμε πολύ παράξενες εποχές. Ο Joseph Nye ανέφερε ως παράδειγμα της εποχής που διανύουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή που δύσκολα θα μπορούσαν να εκτιμηθούν λίγο καιρό πριν: τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διαφωνεί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στην πρόσφατη σύνοδο των G7 και λίγες ώρες μετά να υπογράφει συμφωνία στη Σιγκαπούρη με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν για την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου.

Ο Joseph Nye έδωσε πανοραμική οπτική των μεταβολών ισχύος μεταξύ της Κίνας και των

ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι κατά καιρούς πολλοί έχουν εκτιμήσει ότι η Αμερική θα χάσει την

παγκόσμια ισχύ της, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα και κατά την άποψη του δεν προβλέπεται να συμβεί για τα επόμενα χρόνια.

Η διεθνής ισχύς μιας χώρας δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το μέγεθος της

οικονομίας της, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, είπε ο Joseph Nye, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια θα κρατήσουν τη δημογραφική τους θέση στην παγκόσμια κατάταξη, γεγονός πολύ σημαντικό, ενώ ταυτόχρονα κυριαρχούν και σε τομείς όπως οι τεχνολογικές καινοτομίες, η εκπαίδευση με τα παγκοσμίου κύρους πανεπιστήμια της. Επίσης, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας υπήρξε αλλαγή προς τη θετική πλευρά στα δεδομένα και στις εκτιμήσεις στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η Αμερική να διατηρεί την ηγεσία της στη διεθνή σκηνή, παρά τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί για αρχή του τέλους της ισχύος της.

Αναφερόμενος στην αμερικανική ηγεσία και στον σημερινό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ,

επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια πολύ διαφορετική περίπτωση από τους άλλους προέδρους, εκτίμησε ότι κάποιες κινήσεις γίνονται χωρίς στρατηγική, ενώ πολλές από τις επιπτώσεις της προεδρίας του και τις διακρατικές σχέσεις θα εξαρτηθούν από το εάν θα παραμείνει πρόεδρος για 4 ή 8 χρόνια.

Η εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ιδρύματος Κόκκαλη ξεκίνησε από το πρωί, με την επανασύνδεση 60 Αποφοίτων του Δικτύου, του Προγράμματος Υποτροφιών Κοκκάλη στη Νοτιοανατολική και Ανατολική Κεντρική Ευρώπη στο Harvard Kennedy School. Ο κ. Πέτρος Σ. Κόκκαλης, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη, o Dr. Joseph J. McCarthy, Αναπληρωτής Πρύτανης, Διευθυντής Προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Harvard, John F. Kennedy School of Government, και ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συντόνισαν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των αποφοίτων, εκπροσώπων της Ελλάδας, Σερβίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Φινλανδίας, Αλβανίας, Ουγγαρίας και Fyrom, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε τρέχουσες εθνικές προκλήσεις, καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη και ενισχυμένη συνεργασία στην περιοχή στο μέλλον, ενόψει των νέων αυτών προκλήσεων. Οι απόφοιτοι δεσμεύτηκαν στη διοργάνωση μιας ετήσιας συγκέντρωσης αποφοίτων. Η επανένωση αυτή θα περιστρέφεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική χώρα της περιοχής, ευελπιστώντας πως θα λειτουργήσει ως ένας τρόπος για να στηρίξει το ήθος του προγράμματος και να χρησιμεύσει για να εμπνεύσει εκ νέου το δίκτυο των αποφοίτων, ώστε να συμβάλλουν με τις ικανότητες τους στην πρόοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page