top of page

Το όραμα της κυβέρνησης Ομπάμα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη από κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Εξω


Ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Philip H. Gordon δήλωσε σε διάλεξη που οργανώθηκε από το Πρόγραμμα Κόκκαλη την περασμένη εβδομάδα στο Harvard Kennedy School ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι το κλειδί για την περιφερειακή σταθεροποίηση και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Κατά την έναρξη της ομιλίας συνεχάρη το πρόγραμμα Κόκκαλη και ανέφερε: «οι στόχοι του Προγράμματος Κόκκαλη για την ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις Ευρωπαϊκές δομές είναι ακριβώς το ζήτημα που θέλω να αναπτύξω στην ομιλία μου». Ο κ. Gordon παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες αυτές συνάντησαν κατά το παρελθόν δυσκολίες αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα συμβάλει στην ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών αυτών."

Ο αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για τα πολιτικά, κοινωνικά, και οικονομικά προβλήματα, που απαντώνται σε πολλά κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας και της Τουρκίας. "Έχουμε ένα όραμα για μια ειρηνική και σταθερή Ευρώπη που φτάνει ως την Τουρκία και τον Καύκασο," είπε. «Η λύση βρίσκεται στη διακρατική συνεργασία και τους θεσμούς που εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών, προωθούν την οικονομική ελευθερία, διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνόρων, και παρέχουν ένα αξιόπιστο πλαίσιο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών."

Ο κ. Gordon επεσήμανε την εξαιρετική σημασία των περιφερειακών και διεθνών οργανισμών σε αυτή την προσπάθεια - ειδικά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η ευκαιρία για πολιτική δράση που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα μειώνει την επιρροή και την πίεση από εθνικές και περιφερειακές διαφορές. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αναφερόμενος στο θέμα της Σερβίας, ο κ. Γκόρντον δήλωσε: «Η πόρτα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ανοικτή» και "ασφαλώς πιστεύω ότι με πραγματισμό και καλή θέληση από τις δύο πλευρές, οι αμερικανοσερβικές σχέσεις θα μπορούσαν να γίνουν ένα μοντέλο γόνιμης σχέσης πριν από το τέλος της πρώτης θητείας αυτής της αμερικανικής κυβέρνησης». «Μια τέτοια αλλαγή στα Βαλκάνια είναι μια υπενθύμιση όχι μόνο για το τι είναι δυνατό αλλά και για το τι απομένει να γίνει αλλού».

Ο κ. Gordon επίσης υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσουν η Ελλάδα και η Τουρκία στη σταθεροποίηση της νοτιοανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι "η περιφερειακή πολιτική ηγεσία, το θάρρος και το όραμα είναι απαραίτητα συστατικά για την πρόοδο." Υλικό ΜΜΕ: Harvard Gazette Harvard Crimson Harvard Kennedy School Magazine

Tags:

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page