top of page

Βράβευση του Έλληνα επιστήμονα της NASA με το βραβείο ΝΙΚΗ 2009 του ΑΙΤ


Σε μια λαμπρή τελετή στις 14 Δεκεμβρίου 2009 οι Φίλοι του Athens Information Technology απένειμαν το πρώτο βραβείο Νίκη στο Δρ. Θανάση Οικονόμου καθηγητή αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επιστημονικό συνεργάτη της NASA και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος. Ο Θανάσης Οικονόμου είναι πρωτοπόρος της εξερεύνησης του διαστήματος από το 1964 έως τις μέρες μας, κατασκευάζοντας συσκευές εξερεύνησης και όργανα μέτρησης σε σχεδόν όλες τις μεγάλες διαστημικές αποστολές.

Το βραβείο εκ μέρος των Φίλων του ΑΙΤ επέδωσε στον κορυφαίο επιστήμονα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος ο Β’. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon Dr. Jared L. Cohon, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΑΙΤ κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ των Φίλων κ. Θεόδωρος Βενετσάνος, ενώ μηνύματα έστειλαν μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια. Την εκδήλωση παρουσίασε η Ολυμπιονίκης μας στη ρυθμική γυμναστική κα Μαρία Γεωργάτου.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος ο Β’, τόνισε ότι «οι άνθρωποι των γραμμάτων, όπως ο Δρ. Οικονόμου, αποτελούν πρότυπο για τη νεολαία και θα πρέπει να τους κρατάμε κοντά μας, ώστε να νιώθουν την αγάπη και τη θαλπωρή της μητέρας πατρίδας, την οποία τόσο πολύ αγαπούν, τους εμπνέει και θα ήθελαν να δουν να προοδεύει».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΑΙΤ Σωκράτης Κόκκαλης στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού τόνισε ότι η υλοποίηση του οράματος μιας Ελλάδας της καινοτομίας και των διακρίσεων στο πλαίσιο της κοινωνίας της γνώσης είναι στοίχημα για την ανάπτυξη, υποστήριξε ότι χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και συντονισμός των ενεργειών μεταξύ κράτους και κοινωνίας πολιτών, προκειμένου να δημιουργηθούν ευκαιρίες, αλλά και πρότυπα για τους νέους ανθρώπους.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ των Φίλων του ΑΙΤ Θεόδωρος Βενετσάνος παρουσιάζοντας τους σκοπούς των Φίλων του ΑΙΤ επεσήμανε ότι εκτός από το να το κάνουν γνωστό στο ευρύ κοινό και να συλλέγουν χρήματα για την παροχή υποτροφιών σε άπορους αριστούχους σπουδαστές, έχουν αποφασίσει επίσης να τιμούν κάθε χρόνο με το βραβείο Νίκη έναν διακεκριμένο διεθνώς Έλληνα, ο οποίος ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.

Ο Δρ. Θανάσης Οικονόμου, μετά τη βράβευση του δήλωσε μεταξύ άλλων στη σύντομη ομιλία του: «σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου προσπάθησα να ικανοποιήσω μία δίψα μου για το πιο άμεσο και μακρινό μας περιβάλλον. Για μένα όλα αυτά τα θρυλικά διαστημικά ταξίδια που συμμετείχα ήταν ένα απίστευτο όνειρο. Η επιθυμία μου είναι να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να υπάρξει ευκαιρία για τους επιστήμονες να προσφέρουν κι αυτοί στη χώρα μας» Το ΑΙΤ είναι μη κερδοσκοπικό, κορυφαίο διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό Κέντρο Αριστείας, με αποκλειστικές συνεργασίες στην εκπαίδευση και την έρευνα με τα Πανεπιστήμια Carnegie Mellon και Harvard των ΗΠΑ και Aalborg της Δανίας. Ιδρύθηκε το 2002 από τον Όμιλο INTRACOM. Αποτελεί την μεγαλύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία στην ΝΑ Ευρώπη και Μ. Ανατολή, στην έρευνα και εκπαίδευση στον τομέα των τεχνολογιών και του management των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Τη δια βίου εκπαίδευση του ΑΙΤ έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 2500 ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της ΝΑ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Το Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών ιδρύθηκε από τους Φίλους του ΑΙΤ και τελεί υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΙΤ. Αποκλειστικός στόχος του Ταμείου είναι η παροχή Υποτροφιών και Βραβείων στους άριστους φοιτητές και ερευνητές και η παροχή οικονομικής βοήθειας σπουδών με βάση τις οικονομικές ανάγκες των φοιτητών για την κάλυψη του κόστους των σπουδών τους, όπως δίδακτρα, διαμονή, συγγράμματα κλπ. Το Ταμείο Υποτροφιών έχει από ιδρύσεώς του, μέχρι σήμερα χορηγήσει υποτροφίες σε 323 φοιτητές από 22 συνολικά χώρες, ανερχόμενες στο ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε επίσης:

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page