top of page

Μια αμοιβαία επωφελής σχέση : Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση - Διάλεξη του H.E. Egemen Bagis, υπουργού

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Tayyip Erdogan για την 64η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, o υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Egemen Bagis έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Ηarvard ως προσκεκλημένος του Προγράμματος Κόκκαλη.

Στη διάλεξή του, με τίτλο «Μια αμοιβαία επωφελής σχέση : Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009, ο Bagis ισχυρίστηκε ότι ένα από τα σημαντικότερα έργα ειρήνης της ΕΕ δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ένταξη της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διατλαντική ασφάλεια αφού κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μετά τις ΗΠΑ ενώ είναι η μόνη χώρα που συμμετέχει ταυτόχρονα στην ομάδα G-20, στο ΝΑΤΟ, τον ΟΟΣΑ και τον Οργανισμό Islam Conference.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Τουρκίας να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή για την επίλυση των εντάσεων σε περιοχές όπως η Συρία, το Ισραήλ, το Αφγανιστάν-Πακιστάν, Λίβανος-Ισραήλ, η Ρωσία, η Γεωργία και, πιο πρόσφατα, η Συρία-Ιράκ, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υποστήριξε ότι η νέα τουρκική ήπια πολιτική εξουσία έφερε μια νέα διάσταση στους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε κρίσιμες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος, η Κεντρική Ασία και η περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Στην ομιλία του ο κ. Bagis αναφέρθηκε στην υψηλή κατάταξη της τουρκικής οικονομίας καθώς και στο μέγεθος αλλά και τη δυναμική του πληθυσμού της χώρας, επισημαίνοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα επηρεάσει θετικά τις αγορές εργασίας και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των χωρών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού και η ραγδαία αύξηση των δαπανών.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ από την έναρξή της ακόμα, είχε χαρακτήρα ειρηνευτικό και αυτό που σήμερα την χαρακτηρίζει είναι η πολυμορφία της. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, υποστήριξε ο κ. Bagis υπάρχουν τώρα οι προϋποθέσεις ένωσης αυτής της πολυμορφίας και επομένως ενοποίησης της Ευρώπης γύρω από κοινές αξίες και κοινούς στόχους, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη σύγκρουση των πολιτισμών.

Ο Egemen Bagis εξελέγη για πρώτη φορά στο Τουρκικό Κοινοβούλιο το 2002, ως βουλευτής της Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε αντιπρόεδρος του AK κόμματος, υπεύθυνος Εξωτερικών και μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής. Διορίστηκε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο του 2009 και από τότε ασχολείται με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tags:

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page