top of page

To Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ φιλοξενεί τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιβάλλοντος κ


Σε μια διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας ζήτησε από την επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ να «στείλει ένα ηχηρό διεθνές μήνυμα» υποστήριξης των διεθνών συμφωνιών για την καταπολέμηση των καταστροφικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η διάλεξη με θέμα, «Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, 2008 με συνδιοργανωτή το Πρόγραμμα Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Στη διάλεξή του, που προλόγισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Harvard κ. John Holdren, ο κ. Δήμας περιέγραψε την "αισιόδοξη περιβαλλοντική ατζέντα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η οποία στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020 και στην αύξηση χρήσης των βιώσιμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ περιλαμβάνει το πρώτο και μεγαλύτερο διεθνές πρόγραμμα εμπορίας ρύπων στον κόσμο.

Τόνισε επίσης τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα που αφορούν τις κλιματικές αλλαγές, την απώλεια της βιοποικιλότητας, και την αποψίλωση των δασών. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ θα θεσπίσουν ισχυρές περιβαλλοντικές πολιτικές και τόνισε ότι ο κόσμος στρέφεται προς τις ΗΠΑ να αποτελέσουν το παράδειγμα προς μίμηση ενώ χωρίς τη δική τους πρωτοβουλία , «θα είναι δύσκολο να πειστούν να συμμετάσχουν σε μια διεθνή συμφωνία χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία».

Η διάλεξη διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg του Harvard, με συνδιοργανωτές το Πρόγραμμα Κόκκαλη για την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων Weatherhead, και την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Χάρβαρντ, ο κ. Δήμας συμμετείχε επίσης σε γεύμα με κορυφαίους μελετητές του περιβάλλοντος από το Harvard καθώς και άλλων Πανεπιστημίων, και έγινε επίσημα δεκτός από το Πανεπιστήμιο Marshal Jacqueline O'Neill.

Tags:

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page