top of page

Συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Κόκκαλη και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Bilgi της Κ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Αθήνα, 31 Ιουλίου 2008 - Το Ίδρυμα Κόκκαλη και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης, τμήμα Ελληνοτουρκικών Σπουδών, ανακοινώνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των Ελληνικών και Τουρκικών Σπουδών. Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία δύο χρόνων, κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών ετών 2008 με 2010, με στόχο την αμοιβαία προώθηση των στόχων των δύο ιδρυμάτων. Το Ίδρυμα Κόκκαλη θα υποστηρίξει τις Ελληνοτουρκικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης παρέχοντας υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα που σπουδάζουν Διεθνείς Σχέσεις, με εστίαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προωθήσει τη διεθνή φιλία και την αλληλοκατανόηση των λαών σύμφωνα με την αποστολή του Ιδρύματος Κόκκαλη για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας χάρη στη βελτίωση των γνώσεων και της εκπαίδευσης. Τα δύο ιδρύματα στοχεύουν στην από κοινού έρευνα και ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και στην από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και συμποσίων.

Το τμήμα των Ελληνοτουρκικών σπουδών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Bilgi ιδρύθηκε το 2005 ως κατεύθυνση διδασκαλίας και έρευνας με σκοπό την ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων των δύο χωρών καθώς και την μετακίνηση των φοιτητών, συνεισφέροντας έτσι στην προσπάθεια βελτίωσης, μέσω της εκπαίδευσης, των διμερών σχέσεων.

Το τμήμα των Ελληνοτουρκικών σπουδών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Bilgi ίδρυσε παράλληλα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master of Arts στις Διεθνείς Σχέσεις με εστίαση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνδυάζοντας μια σταθερή βάση στην επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων με μία εξειδίκευση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις γνώσεις των φοιτητών, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, με επίκεντρο την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των δύο χωρών. Το πρόγραμμα το οποίο παρακολουθούν Τούρκοι και Έλληνες φοιτητές σε αναλογία 50% - 50% είναι το μοναδικό πρόγραμμα Ελληνοτουρκικών σπουδών στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος διαπρεπείς Έλληνες, Τούρκοι και ακαδημαϊκοί από άλλες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν συναντήσεις και να παραδίδουν διαλέξεις προωθώντας την επιστημονική έρευνα πάνω στο θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το πρόγραμμα έχει εδραιώσει επίσης τη συνεργασία του με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σχετικά με την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων. Επιπλέον, έχει θέσει τις βάσεις για συνεργασία με μια σειρά από ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και με διεθνή ερευνητικά κέντρα, όπως είναι το Hellenic Observatory του London School of Economics and Political Science, το Ελληνοτουρκικό δίκτυο στο St Anthony’s College της Οξφόρδης και το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page