top of page

Πρότυπο Πιλοτικό Πρόγραμμα Κατάρτισης Στελεχών στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Harvard


Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Προγράμματος Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Harvard Kennedy School ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα κατάρτισης στελεχών, Στρατηγικής Διοίκησης για ηγέτες Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, στην Αθήνα, Ελλάδα.

Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα κατάρτισης της Σχολής Kennedy που έλαβε χώρα σε Ευρωπαϊκή πόλη. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση έγινε στις εγκαταστάσεις του Athens Information Technology (AIT) από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου το 2008, με τη συμμετοχή 43 αντιπροσώπων από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από 21 χώρες.

Το Πρόγραμμα Στρατηγικής Διοίκησης για Ηγέτες Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών έδωσε τα απαραίτητα εργαλεία σε ηγέτες ΜΚΟ, τις προοπτικές εκείνες αλλά και τα πλαίσια που απαιτούνται ώστε οι ηγέτες να δημιουργήσουν ομάδες με κοινά συμφέροντα και να καλλιεργήσουν και να προάγουν τη δημιουργία μακροχρόνιων εταιρικών σχέσεων και δεσμεύσεων. Μέσω μιας εκτεταμένης έρευνας , της άσκησης επί συγκεκριμένων περιπτώσεων και τις παρουσιάσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των ΜΚΟ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης έδωσε διευκρινίσεις σε πολλές διαφορετικές πτυχές της κοινωνίας που σχετίζονται με τους ηγέτες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης βασίστηκε σε μια διαδραστική μεθοδολογία στην οποία πρωτοπορεί από το Πανεπιστήμιο Harvard. Το εκπαιδευτικό προσωπικό παρουσίασε πραγματικές καταστάσεις μελέτης και κάλεσε τους συμμετέχοντες να βρουν εναλλακτικές προτάσεις, στρατηγικές και να προτείνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Μερικά από τα θέματα που καλύφθηκαν ήταν:

  • Στρατηγική και μάρκετινγκ

  • Επιχειρησιακός σχεδιασμός & επιχορήγηση

  • Υπευθυνότητα, δίκτυα, συνεργασία

  • Οικονομική διαχείριση

  • Διακυβέρνηση ως ηγεσία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη μη κερδοσκοπικών οργανισμών και άλλων φορέων από την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ελλάδα, το Ιράν, την Ιορδανία, την Κένυα, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Τουρκία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στους τομείς της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, της αστικής ανάπτυξης, των φυσικών καταστροφών, αλλά και των δικαιωμάτων των γυναικών, των ανηλίκων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η Αντιπρύτανης για θέματα εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Harvard, κα. Christine Letts, δήλωσε: «Επιλέξαμε την Αθήνα για τη διεξαγωγή του πρώτου ανοικτού προγράμματος κατάρτισης στελεχών για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας που διευκολύνει τη συμμετοχή οργανισμών από όλο τον κόσμο, και δεύτερον λόγω της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια με το Athens Information Technology και το Πρόγραμμα Κόκκαλη για την Νοτιοανατολική και Κεντρικοανατολική Ευρώπη στο Kennedy School of Government. Επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε να οργανώνουμε αυτό το πρόγραμμα στην Αθήνα σε ετήσια βάση, προκειμένου να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον νέων οργανισμών από περισσότερες χώρες».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Athens Information Technology (ΑΙΤ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard οργανώνουν κάθε χρόνο σεμινάρια για τη διαπραγμάτευση και τη στρατηγική διαχείριση, στις εγκαταστάσεις του ΑΙΤ στην Αθήνα. Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη, κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών από τα Βαλκάνια, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Tags:

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page