top of page

Η μελέτη των βυζαντινών σπουδών στη Ρουμανία τιμήθηκε με το βραβείο Bratianu της Ρουμανικής Ακαδημία


Το Ίδρυμα Κόκκαλη στήριξε οικονομικά την έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Σύμφωνα με το έμβλημα του αετού: Βυζαντινές Σπουδές στη Ρουμανία μέχρι το 1918» (Βουκουρέστι: Omonia Publishing 2005), συγγραφέας του οποίου ήταν ο ιστορικός Leonidas Rados. Το Ίδρυμα Κόκκαλη βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη έκδοση είχε τιμηθεί με το βραβείο George Bratianu της Ρουμανικής Ακαδημίας, το Σεπτέμβριο του 2007. Το βιβλίο έχει ανακηρυχθεί από τους κριτικούς ως μια μελέτη με μεγάλη ερευνητική αξία και μια πραγματική ανακάλυψη στη ρουμανική ιστοριογραφία.

Το βιβλίο είναι μία ιστοριογραφία του μεταβυζαντινού Ελληνισμού στο ρουμανικό χώρο του πνεύματος, από τις πρώτες εκφράσεις του (τέλος του 17ου αιώνα) μέχρι το 1918. Παράλληλα με την αναλυτική παρουσίαση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών σπουδών, ο συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει στα ακόλουθα βασικά ερωτήματα: Ποια είναι η έκταση της βυζαντινής παράδοσης στη Ρουμανία; Ποια είναι η ρουμανική εικόνα διανόησης του Βυζαντίου και του Ελληνισμού γενικότερα; Πότε και πώς ήταν οι ακαδημαϊκές αρχές που αναπτύχθηκαν στο Βυζάντιο; Πόση έκταση καταλαμβάνουν οι βυζαντινές σπουδές στη ρουμανική κουλτούρα; Ποια είναι η συνεισφορά των Ρουμάνικων βυζαντινών σπουδών στη μελέτη των Ευρωπαϊκών βυζαντινών σπουδών;

Ο Leonidas Rados είναι ρουμάνος πολίτης ελληνικής καταγωγής, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Alexandru Ioan Cuzza, στο Ίαση της Ρουμανίας και έχει ασχοληθεί εκτενώς στα βιβλία του με τις ελληνο-ρουμανικές σχέσεις.

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page