top of page

Το Πρόγραμμα «Shared History»


To Ίδρυμα Κόκκαλη παρείχε οικονομική ενίσχυση για την ολοκλήρωση του Προγράμματος «Shared History», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Columbia, Sabanci της Τουρκίας και το Παντείου της Αθήνας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1999 και στόχος του ήταν η σταδιακή εξέταση του μίσους που διαχέει τις διαφορετικές και αντικρουόμενες προσεγγίσεις της κοινής ιστορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως αυτές διαφαίνονται μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών. Η θεματική του πρώτου τμήματος του προγράμματος αφορούσε τη μελέτη των αφηγήσεων σχετικά με την “Καταστροφή της Σμύρνης”. Μέσα από μία σειρά σεμιναρίων και συζητήσεων, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν την περίπτωση της Σμύρνης ως παράδειγμα για να παρουσιάσουν τις αντιφατικές, αντικρουόμενες και κυρίαρχες αντιλήψεις που επικρατούν, σε τέτοιου είδους ευαίσθητα, ιστορικά ζητήματα. Ο κ. Ευάγγελος Κεχριώτης ως συντονιστής του προγράμματος, συνέταξε μία έκθεση στην οποία παρουσίασε τις επτά διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το θέμα της Σμύρνης όπως αυτές εξετάστηκαν από τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα οι ενότητες αφορούσαν:

  • Τη χρονολογική παρουσίαση των γεγονότων,

  • την κλιμάκωση του εθνικισμού μέχρι το 1922,

  • την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής,

  • τη μελέτη της χρονικής περιόδου ένα μήνα πριν και ένα μήνα μετά την καταστροφή,

  • τη συγκρότηση των εθνικών αναμνήσεων γύρω από το ιστορικό γεγονός,

  • τη διατήρηση της προφορικής ιστορίας μέσα από συνεντεύξεις με συγγενείς οικογενειών που έζησαν τα γεγονότα και από τις δύο πλευρές και τέλος,

  • τη μελέτη μεθόδων επίλυσης διαφορών.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από σεμινάρια για την αξιολόγηση της χρησιμότητας και της δυνατότητας μεταφοράς ενός τέτοιου έργου. Τον Οκτώβριο του 2000 παρουσιάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη τα συμπεράσματα των εργασιών που θα έπρεπε να υποβάλλει κάθε ομάδα. Μία τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, στις 13 και 14 Απριλίου του 2002, στην οποία συζητήθηκαν και σχολιάστηκαν το σύνολο των κειμένων εργασίας.

***Το Πανεπιστήμιο Sabanci, Columbia και Πάντειος συνεργάστηκαν για την έκδοση των κειμένων αυτών και την ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης του προγράμματος.

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page