top of page
KokkalisFoundation-02.jpg

OINOBIO

POSTER_ΟΙΝΟΒΙΟ_Τελικόweb.jpg

Αξιοποίηση υπολειμμάτων οινοπoίησης για τους σκοπούς της βιοοικονομίας

Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης: ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΣ ΚΑΠ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ)

Αρμόδια Αρχή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Ειδική Υπηρεσία 

Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι να δώσει λύση στη διαχείριση των υπολειμμάτων για τους σκοπούς της βιοοικονομίας, εισάγοντας την προεπεξεργασία με ξήρανση των υπολειμμάτων οινοποίησης και απόσταξης καθώς:

  • Θα οδηγήσει στην προσέγγιση μηδενικών εκροών αποβλήτων και ρυπογόνου φορτίου (zero waste) ενώ μετά την ξήρανση και επεξεργασία των υπολειμμάτων οινοποίησης θα προκύψουν πλέον βιοδραστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών προωθώντας έτσι ένα καινοτόμο μοντέλο βιοοικονομίας για τον αμπελοοινοκομικό τομέα.

  • Θα αποσυμφορηθεί η περίοδος αιχμής στην οινοποίηση καθώς οι διαδικασίες απόσταξης θα μπορούν να έπονται χρονικά, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση των εγκαταστάσεων και του προσωπικού.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο, θα συμβάλλει επίσης στους παγκόσμιους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» (Sustainable Development Goal -SDG): SDG 2 «μηδενική πείνα» (μείωση απωλειών) & SDG 12 «υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή» (κάνουμε περισσότερα και καλύτερα με λιγότερα).

Το ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΚΚΑΛΗ, ως Συντονιστής Φορέας του έργου, διαμεσολαβητής και διευκολυντής καινοτομίας θα έχει τη συνολική διαχείριση του έργου και θα είναι υπεύθυνο για τη διασύνδεση των εταίρων της επιστημονικής – ερευνητικής κοινότητας με τους
παραγωγικούς φορείς, το συντονισμό για την επικοινωνία μεταξύ των μελών της Ε.Ο. που προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς και επιστημονικούς χώρους και για τις ενέργειες διάχυσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων και των γνώσεων του έργου.

Παραδοτέα Έργου:

  • ΕΕ1. Απαιτήσεις και προδιαγραφές - Αναλυτικός σχεδιασμός πιλοτικού Συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων και επεξεργασία τους για την ανάπτυξη της προτεινόμενης λύσης και της γενική υλοποίησης του έργου

  • ΕΕ2. Μελέτη σχεδιασμός κατασκευή κι εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος ξήρανσης.

  • ΕΕ3. Συλλογή και προεπεξεργασία υπολειμμάτων οινοποίησης κ απόσταξης. Συλλογή και συστηματική ξήρανση των υπολειμμάτων, διαφορετικών ποικιλιών, για τη διασφάλιση των
    ποιοτικών χαρακτηριστικών και την αποφυγή αλλοιώσεων.

  • ΕΕ4. Βελτιστοποίηση διαδικασιών ξήρανσης. Τη διαδικασία της ξήρανσης θα ακολουθεί εξυγίανση για τον περιορισμό του μικροβιακού φορτίου, και στη συνέχεια συσκευασία του τελικού προϊόντος.

  • ΕΕ5. Διάχυση και διάδοση αποτελεσμάτων. 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στο www.oinovio.gr 

  • Facebook
  • LinkedIn
Μέλη της Ομάδας
MeatQuality-15.png
EPA-AGRI-Logo (1) copy.png

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1-16.5 

​ΥΠΟΜΕΤΡΟ  16.1 – 16.5

«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»
ΔΡΑΣΗ 2:

«Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των συνεργασιών με σκοπό την προώθηση δράσεων οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό για την
προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»
ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

bottom of page