top of page
social-08.jpg

Meat Quality

ΑΦΙΣΑ_MEAT-QUALITY_Τελικήweb.jpg

Ανάδειξη της ποιότητας και διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του ελληνικού κρέατος με τεχνολογίες blockchain

Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης: ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΣ ΚΑΠ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ)

Αρμόδια Αρχή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Ειδική Υπηρεσία 

Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Το Ίδρυμα Κόκκαλη συμμετέχει στο εργο με συγκεκριμένες δράσεις διάχυσης και ανάδειξης αξίας και αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κρέατος (marketing, branding).  Συγκεκριμένα: Ταυτότητα έργου, Ιστοσελίδα, Social Media, Ενημερωτικά φυλλάδια, Roll-up Banner, Videos, Ενημερώσεις στο Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και στο Ευρωπαϊκό δίκτυο ΕΣΚ (EIP-AGRI), κλπ.

Η Ε.Ο. έχει ως στόχο την πιλοτική δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας και ανάδειξης του ελληνικού κρέατος με σκοπό την προώθησή του τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή αγορά.

Μέσω της πιλοτικής εφαρμογής αναμένεται η:

 

  • Βελτίωση της διαχείρισης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των συμμετεχόντων φορέων.

  • Δημιουργία ταυτότητας του κρέατος από δυο φυλές προβάτων που εκτρέφονται στην Ελλάδα 

    • την ελληνική φυλή Πελαγονίας και 

    • την εισαγόμενη φυλή Charollais, συνδυάζοντας τη δυναμική του γενετικού υπόβαθρου των ζώων και την ψηφιοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής, ξεκινώντας από την εκτροφή και καταλήγοντας στο τελικό προϊόν.

  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών του κρέατος, λόγω της ενσωμάτωσης στο τελικό προϊόν της πληροφορίας και της προσβασιμότητάς της (τρόπου παραγωγής, διακίνησης, διατροφικής αξίας και ποιοτικά χαρακτηριστικά) από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγούς, διακινητές, καταναλωτές).

 

Η πλήρης ιχνηλασιμότητα και ταυτότητα του παραγόμενου και διακινούμενου κρέατος αναμένεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να διασφαλίσει τους διακινητές και να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, που μέρος της θα μετακυληθεί στους κτηνοτρόφους, που πληρούν τα κριτήρια παραγωγής και ποιότητας. Επιπλέον, αναμένεται η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων φορέων κυρίως σε δίκτυα πωλήσεων διαφοροποιημένων και υψηλής ποιότητας διατροφικών προϊόντων. Επιμέρους αποτελέσματα αποτελούν:

  • η γενετική ταυτότητα των υπό μελέτη φυλών και

  • η δυνατότητα δημιουργίας υπηρεσίας ιχνηλασιμότητας κρέατος από την ΕΔΟΚ.

Παραδοτέα Έργου:

  • ΕΕ1. Εφαρμογή ορθών πρακτικών  σε εκμεταλλεύσεις ζώων κρεοπαραγωγής

  • ΕΕ2. Γενετικός χαρακτηρισμός  πληθυσμών μικρών μηρυκαστικών

  • ΕΕ3. Διατροφική αξία κρεατοσκευασμάτων και οργανοληπτική αξιολόγηση προϊόντων

  • ΕΕ4. Ψηφιοποίηση της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας (Blockchain)

  • ΕΕ5. Δράσεις διάχυσης και ανάδειξης Αξίας και αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κρέατος (marketing, branding)

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στο http://meatquality.gr.

  • Facebook
  • LinkedIn
Μέλη της Ομάδας
MeatQuality-11.png
MeatQuality-15.png

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1-16.2 

​ΥΠΟΜΕΤΡΟ  16.1 – 16.2

«ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ»
ΔΡΑΣΗ 2:

«Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

bottom of page