Συνάντηση Εταίρων στο πλαίσιο του Προγράμματος AgroschoolBus: Εξέλιξη και Σχεδιασμός Πιλοτικών Δράσεων για το Σύστημα Logistics Μεταφοράς Ελαιόκαρπου
Agroschool Bus
Σύστημα Logistics για την μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο
Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης: ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΣ ΚΑΠ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ)
Αρμόδια Αρχή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Ειδική Υπηρεσία
Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Το Ίδρυμα Κόκκαλη είναι συντονιστής του έργου και συμμετέχει με συγκεκριμένες δράσεις διάχυσης των δράσεων και αποτελεσμάτων του έργου (marketing, branding). Συγκεκριμένα: Ταυτότητα έργου, Ιστοσελίδα, Social Media, Ενημερωτικά φυλλάδια, Roll-up Banner, Videos, Ενημερώσεις στο Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και στο Ευρωπαϊκό δίκτυο ΕΣΚ (EIP-AGRI), κλπ.
Η Ε.Ο. (Επιχειρησιακή Ομάδα) του έργου έχει ως στόχο τη δημιουργία εφαρμογής βελτιστοποίησης της διακίνησης του ελαιόκαρπου από τον ελαιώνα στο ελαιοτριβείο με αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών γεωεντοπισμού και αυτόματης δρομολόγησης.
Το Σχέδιο Δράσης, θα συμβάλλει στους παγκόσμιους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» (Sustainable Development Goal -SDG) για Εξάλειψη της Πείνας & Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.
Η εφαρμογή αυτή θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γρήγορης, οικονομικής και αποτελεσματικής συλλογής του ελαιόκαρπου από περιοχές που είναι δύσβατες και το οδικό δίκτυο είναι αγροτικό.
Με την προτεινόμενη λύση-εφαρμογή αναμένονται τα ακόλουθα άμεσα αποτελέσματα:
-
Μείωση της άσκοπης και αναποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των 3 μερών (παραγωγού, μεταφορέα, ελαιοτριβέα), που οδηγεί σε ασάφειες, καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις και ατυχήματα και σε καθυστέρηση μεταφοράς του καρπού από τον αγρό στο ελαιοτριβείο.
-
Μείωση της συνολικής απόστασης που διανύει το όχημα μεταφοράς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση καυσίμων και άλλων φθορών, άρα του κόστους μεταφοράς, όπως επίσης και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη συνολική διαδικασία.
-
Θα δοθεί η δυνατότητα, για πρώτη φορά να επιχειρηθεί ορθολογική και δίκαιη τιμολόγηση αφού θα μπορεί να γίνει και με βάση την απόσταση που διανύεται από τη στιγμή της αποκομιδής του καρπού έως τη στιγμή παράδοσής του στο ελαιοτριβείου.
-
Η ψηφιακή εφαρμογή (ΨΕ) θα δίνει τη δυνατότητα χαρτογράφησης του πεδίου της περιοχής (χιλιάδες χιλιόμετρα αχαρτογράφητου αγροτικού οδικού δικτύου). Το προϊόν της χαρτογράφησης θα διατίθεται για αξιοποίησή του από ενδιαφερόμενους φορείς.
-
Μείωση του χρόνου παραμονής του καρπού στο χωράφι μετά τη συλλογή του και έτσι διασφαλίζεται η βέλτιστη ποιότητα.
Παραδοτέα Έργου:
-
ΕΕ1. Αναλυτικός Σχεδιασμός Πιλοτικού
-
ΕΕ2. Σχεδιασμός και χωροθέτηση των θέσεων συλλογής του καρπού και δημιουργία του σεναρίου συλλογής
-
ΕΕ3. Σχεδιασμός και ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής (ΨΕ) που προτείνεται για την αποτελεσματικότερη συλλογή του καρπού ελιάς από τον αγρό στο ελαιοτριβείο
-
ΕΕ4. Εκτέλεση του πιλοτικού
-
ΕΕ5. Εκτίμηση άμεσου και έμμεσου οφέλους από τη χρήση της εφαρμογής στην οικονομία και στο περιβάλλον
-
ΕΕ6. Δράσεις διάχυσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στο http://www.agroschoolbus.gr/.
Μέλη της Ομάδας
Αντωνία
Μποφίλη
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1-16.2
ΥΠΟΜΕΤΡΟ 16.1 – 16.2
«ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ»
ΔΡΑΣΗ 2:
«Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ