top of page

Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων - Διάλεξη στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Σερβίας Boris Tadic

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αθήνα – 1η Φεβρουαρίου 2006 – Ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Boris Tadic αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στο μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων σε διάλεξη που διοργανώθηκε χθες από το Ίδρυμα Κόκκαλη.

Ο κ. Tadic τόνισε τη σημασία ένταξης της Σερβίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και ζήτησε την ενεργή συμπαράσταση της Ελλάδας προς αυτό το σκοπό υποστηρίζοντας ότι, η Ελλάδα δεδομένης της γεωστρατηγικής της σημασίας στην περιοχή, έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Σερβίας, αποτελεί ζήτημα στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή και εξέφρασε την επιθυμία περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας.

Ο κ. Tadic αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συμφιλίωσης και απολογισμού ευθυνών μετά τις εθνικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990, δηλώνοντας ότι ο απολογισμός ευθυνών για τα εγκλήματα πολέμου είναι υπόθεση προσωπική και αποτελεί πολιτικό ζήτημα για το οποίο η Σερβική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου, ο κ. Tadic εστίασε στην ανάγκη εδραίωσης της δημοκρατίας στην περιοχή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη διεξαγωγή ανοιχτού διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών και την αποδοχή αμοιβαίων παραχωρήσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 400 προσκεκλημένοι υψηλής εμβέλειας, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί καθώς και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Tags:

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page