top of page

Η Ευρωπαϊκή Διεύρυνση και η Πρόκληση της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί ακόμα μια παραδοσιακή δημοκρατική πολιτεία με την έννοια που έχουμε συνηθίσει ως σήμερα, αλλά είναι μια δημοκρατία υπό διαμόρφωση. Είναι ακόμη ατελής, αλλά έτσι είναι και η ίδια η δημοκρατία», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ο καθηγητής Yves Meny, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κόκκαλη προς τιμήν του.

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του Athens Forum που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια με επιτυχία το Ίδρυμα Κόκκαλη και έχει φιλοξενήσει εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες, όπως οι καθηγητές Joseph Nye, Samuel Huntington και Gregory Nagy. Η εκδήλωση προς τιμήν του κ. Meny επισφράγισε τη συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και του Ιδρύματος Κόκκαλη σε μία σειρά από κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως τα θερινά σεμινάρια που πραγματοποιούνται στην Αρχαία Ολυμπία. Φέτος συμμετέχουν 125 φοιτητές από 21 χώρες και συνεργάζονται τα πανεπιστήμια Πατρών, Μακεδονίας, Yale και Duke.

Την ομιλία του κυρίου Meny παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Υπουργός Παιδείας κα. Μαριέττα Γιαννάκου, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και βουλευτής κ. Πέτρος Ευθυμίου, καθώς και άλλοι βουλευτές, πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, στελέχη επιχειρήσεων, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι. Στη σύντομη ομιλία της, η κα Γιαννάκου αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρήστος Χατζηθεοδώρου προλόγισε τον καθηγητή Yves Meny αναφερόμενος στο έργο και την προσωπικότητά του.

Στην ομιλία του, ο καθηγητής Meny επικεντρώθηκε στην τεράστια σημασία που έχει για την διευρυμένη Ευρώπη το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ως θεματοφύλακας των δημοκρατικών αρχών. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα για τη διεύρυνση της δημοκρατίας πέρα και πάνω από τα σύνορα του έθνους-κράτους, μια προσπάθεια όμως που εξακολουθεί να είναι ατελής». «Το ζητούμενο της δημοκρατίας δεν είναι κάτι καινούργιο στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υπογράμμισε ο καθηγητής Meny ,ενώ αναφέρθηκε στο δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε στην Ευρώπη στα μέσα της δεκαετίας του 1970 αναφορικά με το δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης, μια συζήτηση που είναι μέχρι σήμερα επίκαιρη και εξακολουθεί να απασχολεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο καθηγητής Meny, χαρακτηρίζοντας ο ίδιος τον εαυτό του υπέρμαχο της Ευρώπης, αποκάλεσε τη σημερινή διαρχία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμβρυακή. Με βάση τους δύο πυλώνες της δημοκρατικής λαϊκής συμμετοχής και του κράτους δικαίου, ο κ. Meny αναφέρθηκε στις ακόλουθες προτεραιότητες που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη ευρωπαϊκή δημοκρατία: ένας χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, μια σαφή και δεσμευτική ιεραρχική σειρά των κανόνων σχετικά με την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών, μία ενιαία νομική προσωπικότητα, και τέλος νέα μέσα ώστε οι πολίτες να μπορούν να εκφράσουν τη βούλησή τους. Τόνισε τη σημασία της αποδοχής του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και τον ενεργό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση οι εθνικές πολιτικές ελίτ. Σσύμφωνα με τον καθηγητή Meny, θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα της κάθε ευρωπαϊκής χώρας να διαχωρίσουν τις πολιτικές τους σε φιλο- ή αντι-ευρωπαϊκές και όχι σε αριστερές ή δεξιές όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Tags:

KOKKALIS FOUNDATION

Irodotou 23, 106 74

Athens, Greece

+30 216 8003090-91

kf@kokkalisfoundation.gr

  • White Facebook Icon
Contact

Thanks! Message sent.

© 2017 Kokkalis Foundation. Proudly created by Designature.

bottom of page